Restauracja TrollWall została wybudowana w 2011 r. w norweskiej dolinie Romsdal. Architekci z pracowni Reiulf Ramstad Architects, którzy są autorami oryginalnego projektu, zaplanowali bryłę budynku w taki sposób, aby jego konstrukcja dachowa nie przysłaniała widoku na Ścianę Trolli.
Wysokość tego zbocza to aż 1100 metrów, dlatego też dach restauracji TrollWall charakteryzuje się ostrymi, szpiczastymi krawędziami. Taki projekt obiektu umożliwia z jednej strony podziwianie stromego wzniesienia, zaś z drugiej strony idealnie komponuje się z górskim krajobrazem.
Cała bryła budynku wyróżnia się nowoczesnym stylem i ciekawą formą. Przeszklone na całej wysokości elewacje zostały "pocięte" wzorem krzyżujących się belek konstrukcyjnych, które podtrzymują dach. Ciekawym natomiast rozwiązaniem jest okładzina elewacyjna, którą zastosowano w tylnej ścianie budynku. Została ona wykonana z nadpalonych drewnianych desek, co ma upodabniać budynek do skalnych szczytów górskich.
źródło: sztuka-architektury.pl
zdjęcia: reiulframstadarkitekter.no
Komentarze