Baterie kuchenne z funkcją filtrowania - lepszy smak i zapach wody
Szukając konkretnego modelu, warto zwrócić uwagę na to, czy dołączony filtr redukuje szkodliwe osady, zanieczyszczenia mechaniczne, metale ciężkie, a także nieprzyjemny smak i zapach chloru. Przykładem baterii, spełniającej te wysokie wymagania jest MUNGO z oferty KFA Armatura, która dodatkowo wyróżnia się oryginalnym designem i doskonale pasuje do każdej kuchni. Wydłużony, ergonomiczny uchwyt baterii zapewnia wyjątkowy komfort użytkowania, bez ślizgania się mokrej dłoni. Co ważne, bateria wykonana jest mosiądzu, którego skład chemiczny jest dostosowany do kontaktu z wodą pitną, zgodnie z niezbędnymi wymaganiami bezpieczeństwa.
Należy także zwrócić uwagę na fakt, że tego typu rozwiązania są również bardzo ekologiczne: dzięki możliwości spożywania wody prosto z kranu, można znacząco zredukować ilość plastikowych butelek po wodzie kupowanej w sklepie. W przypadku baterii MUNGO, zużywając tylko jeden filtr, oszczędzamy aż 4 000 butelek, co stanowi 200 kg plastiku mniej! To z pewnością ważna informacja dla osób nieobojętnych na kwestie związane z ochroną środowiska czy ideologię less waste.
Zawory wodne również mają wpływ na jakość wody
Wspominając o bateriach kuchennych, nie można zapominać o pozostałych elementach instalacji wodnej, mających również wpływ na jakość spożywanej wody. Warto nadmienić tu m.in. o zaworach wodnych, które nie powinny zawierać w swoim składzie szkodliwego niklu oraz ołowiu.
Chcąc wybrać nie tylko trwałe i szczelne, ale także bezpieczne zawory do wody, warto skorzystać z asortymentu KFA Armatura. Brak niklowania wewnętrznych powierzchni i gwintów w zaworach ma realny wpływ na to, jaką wodę pijemy. Dodatkowo, zawory te są również wykonane z mosiądzu, nadającego się w pełni do recyklingu i spełniają wszystkie wymagania jakościowe i normy europejskie związane z bezpieczeństwem.
źródło i zdjęcia: KFA Armatura
Komentarze