Jednym ze sposobów redukcji kosztów utrzymania budynku, jest zmniejszenie zużycia wody w łazience. Zakręcanie kranu podczas mycia zębów czy szybkie prysznice zamiast długich kąpieli to powszechnie znane metody. Jak jednak rozsądnie korzystać z zasobów wody w kuchni?
Zarówno z ekonomicznego, jak i ekologicznego punktu widzenia warto w kuchni wykształcić dobre nawyki pozwalające ograniczyć wydatki na wodę. By nasze portfele odczuły ulgę, należy zużywać jej tylko tyle, ile realnie jest potrzebne na umycie naczyń czy zrobienie herbaty. O tym, by zadbać o szczelność kranu nie trzeba wspominać - może to doprowadzić do utraty nawet kilkudziesięciu litrów wody na dobę.
W trosce o niskie zużycie wody w naszych domach, firma Deante stworzyła produkty z linii PROECO, które charakteryzują się innowacyjnymi rozwiązaniami pozwalającymi na ograniczenie zużycia wody nawet o 50%. Nowoczesne baterie z serii Primo i Ultra wyposażone są w mechanizm ograniczający ciśnienie w baterii. Umieszczony w wylewce aerator ECO-SAVE oszczędza wodę poprzez jej napowietrzanie - choć jest jej znacząco mniej, odczuwamy ją jako regularny strumień.
Baterie ekologiczne mogą być także wyposażone w dwustopniowy system otwierania dźwigni czy też regulator otwarcia gorącej wody, który wykorzystywany jest także jako ochrona przed poparzeniem.
Pamiętajmy - według danych Światowej Organizacji Zdrowia około 884 milionów ludzi nie ma dostępu do bezpiecznych źródeł wody. Warto zatem docenić swobodny dostęp do jej zasobów i stosować takie rozwiązania, które znacząco ograniczą jej zużycie.
Zapraszamy do zapoznania się z zakładką firmy Deante, która znajduje się tutaj.
źródło i zdjęcie: Deante
Komentarze