Pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniego miejsca. Powinno być ono suche, chłodne i ciemne, z dala od źródeł ciepła i bez bezpośredniego dostępu do światła słonecznego. Najczęściej wybiera się piwnicę lub pomieszczenie bez okien, położone blisko kuchni.
Jeśli jednak nie dysponujesz oddzielnym pomieszczeniem, idealnym rozwiązaniem może być pojemna, wysoka szafka kuchenna. Każda z tych opcji pozwala stworzyć wygodne miejsce do przechowywania żywności.
Wyposażenie spiżarni
Na drugim etapie warto starannie zaplanować układ oraz wyposażenie spiżarni lub spiżarki. To one w dużej mierze zadecydują, czy przestrzeń będzie funkcjonalna i wygodna na co dzień.
Tradycyjne półki mogą nie być najlepszym rozwiązaniem. O wiele bardziej praktyczne są wysuwne systemy, takie jak wysokie cargo. Dlaczego?
- Bo zapewniają znacznie łatwiejszy dostęp do wszystkich produktów – nie tylko tych ustawionych „z brzegu”, ale również tych w głębi szafek i regałów. Dzięki temu, że stelaże z półkami i koszami można wysunąć całkowicie z korpusu – nie musimy już przestawiać wielu rzeczy, by wyjąć tę potrzebną w danej chwili. Poza tym systemy wysuwne np. Cargo Maxi pozwalają lepiej wykorzystać przestrzeń przechowywania. – wyjaśnia Agnieszka Sobocińska, Dyrektor Marketingu firmy REJS.
Rodzaje systemów cargo
Jakie systemy cargo są dostępne? Zarówno w spiżarni, jak i w spiżarce doskonale sprawdzą się wspomniane wcześniej cargo – czyli kilkupoziomowe półki i kosze, które można łatwo wysunąć dzięki wytrzymałym, stabilnym prowadnicom.
W ofercie REJS znajdziemy dwa główne warianty: systemy do szafek z tradycyjnie otwieranymi frontami na zawiasach (Cargo Maxi Space i Maxi Space Duo), a także modele z frontami mocowanymi bezpośrednio do stelaża (Cargo Midi i Maxi, dolne oraz boczne).
- Cargo Maxi Space i Maxi Space Duo to nowość w ofercie REJS. Oba wysuwają się automatycznie po otworzeniu frontu, co zapewnia jeszcze większy komfort i jeszcze lepszy dostęp do zapasów. Uwagę warto zwrócić na Cargo Maxi Space Duo. To innowacyjne rozwiązanie przypomina lodówkę: 5 płytszych półek (przeznaczonych na najczęściej potrzebne produkty) zawieszonych jest na froncie, a 5 głębszych półek (na większe zapasy) ukrytych jest w głębi korpusu. Stelaż dostępny jest w wersji prawej i lewej, co pozwala zamontować go side by side w dwóch sąsiadujących szafkach, albo w jednej pojemnej szafie – wyjaśnia Agnieszka Sobocińska.
Cargo Maxi Space i Maxi Space Duo są dostępne w czterech wersjach:
- PURO – metalowe kosze w kolorze białym lub czarnym, z dekoracyjnymi wstawkami ze szkła lub w stylu dębowym,
- Classic – klasyczna wersja z ażurowymi koszami w kolorze grafitowym lub chromowanym.
Każda pełna półka standardowo wyposażona jest w antypoślizgową matę, a ich wysokość można regulować, aby dostosować cargo do indywidualnych potrzeb. Oba systemy są przeznaczone do szafek o szerokości 450 mm i 600 mm oraz wysokości 1700 mm. Maksymalne obciążenie systemu wynosi odpowiednio 70 kg i 75 kg.
Cargo z mocowaniem frontu
Alternatywą są systemy Cargo Midi i Cargo Maxi (dolne i boczne), w których front jest bezpośrednio mocowany do stelaża.
To rozwiązanie doskonale sprawdzi się zarówno w większej spiżarni, jak i w podręcznej spiżarce. W zależności od wysokości, systemy te posiadają 4, 5 lub 6 półek.
Są dostępne w kilku wariantach, co pozwala na ich idealne dopasowanie do każdej kuchni:
- Classic – półki z ażurową konstrukcją z drutu w kolorze chromu lub grafitu, zapewniające lepszą cyrkulację powietrza.
- Evo – półki z dnem z tworzywa sztucznego w kolorze białym, z delikatnym rantem, który zabezpiecza nawet najmniejsze produkty, oraz wyższymi metalowymi relingami do przechowywania wyższych przedmiotów.
- PURO – półki wykonane z blachy w kolorze czarnym lub białym, z dekoracyjnymi wstawkami z dębowego dekoru lub szkła, a stelaż i inne elementy są metalowe.
Wszystkie te systemy dostępne są w różnych rozmiarach: do szafek o szerokości 150 mm i 200 mm (Cargo Midi i Maxi boczne) oraz 300 mm i 400 mm (Cargo Midi i Maxi dolne), a także o wysokości 1700-1900 mm i 1900-2100 mm.
Dzięki temu można elastycznie zaprojektować zabudowę, maksymalnie wykorzystując nawet wąskie przestrzenie. Warto pamiętać, że dobrze zorganizowana i wyposażona spiżarnia to nie tylko wygoda, ale także oszczędność czasu podczas codziennych czynności w kuchni.
Źródło i zdjęcia: REJS
Komentarze