Oryginalna realizacja Dandav w Elektrowni Powiśle Warszawa

Mieszcząca się w sercu Warszawy Elektrownia Powiśle to miejsce, w którym historia przenika się z nowoczesnością. Inwestycja o postindustrialnym charakterze łączy w sobie szereg funkcji - historyczne budynki takie jak hala maszyn i kotłownia zostały odrestaurowane i przystosowane do pełnienia funkcji handlowej i gastronomicznej.

Oryginalna realizacja Dandav w Elektrowni Powiśle Warszawa

Jest to również bardzo wartościowa realizacja w portfolio Firmy Dandav. W ramach prac, firma Dandav wykonała większość wewnętrznych elementów szklanych. Zanim jednak przystąpiono do realizacji, dogłębnie przeanalizowano wizję inwestora oraz architektów, na podstawie której opracowaliśmy wszelkie techniczne aspekty. Przygotowane zostały również mock-upy w skali 1:1.

W kwestii witryn, które zamontowano na obiekcie, Dandav dostarczył profile, szkło i kraty. Były to nietypowe rozwiązania, ponieważ w 60 identycznych pod względem designu witrynach, krata rolowana została wycofana, a wały nawojowe znajdowały się w innym miejscu. Dodatkowo ukryto je pod obudową z blachy. Użyto również szkła o odpowiednim współczynniku LT = 97% oraz RA = 97%. Dzięki temu osiągnięto efekt bardziej naturalnych kolorów wystaw. Na styku witryn zamontowano dekoracyjne ceowniki (lekko postarzane i nawiązujące do stalowych elementów budynku) ze stali walcowanej na gorąco, które zostały wyprodukowane przez Dandav. Montażem zajmowały się specjalnie do tego przeszkolone brygady.

W budynku D1 Dandav wykonywał szklenie do balustrad słupkowych. Celem prac było zachowanie w nim historycznej konstrukcji stalowej. Dlatego też szkło musiało być precyzyjnie przycięte, aby pasowało do słupków. Szkło musiało również odpowiadać wymaganiom statyki, dlatego należało dopasować jego grubość. W związku z tym montaż i produkcję poprzedził proces precyzyjnych pomiarów (co do milimetra).

Realizacja firmy Dandav w Elektrowni Powiśle Warszawa

Budynek D2 wykończony został w bardziej współczesnym designie, w związku z czym zamontowano w nim pełnoszklane balustrady. Wykorzystano do tego profil Dandav Lorica V, a także szklenie VSG/ESG o grubości 23 mm zapewniające bezpieczeństwo użytkownikom.

W specjalnie stworzonej strefie Food Hall, która może być także miejscem imprez zamkniętych, zamocowano szklany ekran. Pokryto go folią typu PRIVA-LITE o wyjątkowych właściwościach: folia jest biała, jednak pod wpływem napięcia staje się bezbarwna. Wyzwaniem było jednoczesne skoordynowanie prac z podwykonawcą montującym folię - firmą Sonte. Wszelkie prace odbywały się z zachowaniem wszelkich norm bezpieczeństwa - ekran waży około tonę, więc ze względu na gabaryt (6 x 3,6 m) podzielono go na 4 równe tafle. Do montażu, który trwał 12 h, użyto specjalistycznego sprzętu.

Na etapie projektowania, Inwestor zaproponował, aby w obiekcie pojawiły się ekspozytory, gdzie na zadaszeniach znalazła się roślinność. W tym celu Dandav stworzył szklane konstrukcje samonośne, wykorzystując przy nich dodatkowo zabytkowe balustrady zdemontowane z budynku elektrowni. Do całej konstrukcji należało również dostosować zarówno materiały, jak i odpowiednio przeliczyć obciążenia, aby całość udźwignęła dodatkowe 700 kg.

W sąsiedztwie ekspozytorów powstały witryny, które nawiązują do nich designem. Są jednak wyższe oraz wyposażone w kraty rolowane. Z kolei kraty nożycowe można zobaczyć przy wejściach do lokali handlowych w pasażu. Ich wykonanie było bardzo czasochłonne. Średnio jedna krata powstawała w ciągu tygodnia, gdzie jedna osoba wykonywała ją ręcznie.

W ramach realizacji powstały również ściany mobilne, przy których zachowano pełną przezierność. Co ciekawe, panele szklane można zsunąć w jedno miejsce, dzięki czemu tworzy się otwarta przestrzeń restauracyjna. Zaprojektowany przez Dandav system jezdny, jest podwieszany do stropu.

Konstrukcje stalowe musiały utrzymać ciężar ścianki, a do tego spełnić wszystkie normy dla budynków użyteczności publicznej. Do wykonywania ścianek szklanych wykorzystano profil aluminiowy Dandav Glass Wall. W całym obiekcie Elektrowni Powiśle zastosowano szkło bezpieczne. W witrynach wykorzystano szkło hartowane, a w balustradach i przegrodach dodatkowo laminowane (LT = 85%, Ra = 95%).

Dandav dostarczył do Elektrowni Powiśle:

  • Balustrady pełnoszklane: 180 mb
  • Szklenie balustrad słupkowych: 450 mb
  • Przegrody szklane samonośne: 70 mb
  • Ekspozytory: 6 szt.,
  • Witryny szklane: 2400 m kw,
  • Ścianki parkowane: 220 m kw,
  • Żaluzje wejściowe do lokali: 60 kpl.,
  • Kraty nożycowe manualne: 8 kpl.,
  • Ekran MM: 1 szt.,
  • Stal: 44 500 kg.

źródło i zdjęcia: Dan-Dav

Komentarze

FILMY OSTATNIO DODANE